Freek

Geboren op 19-1-1977 en woont vanaf 2008 zelfstandig in het Droohuus. Bij binnenkomst in het appartement van Freek is een ding duidelijk: hier woont een man. Stoere meubels, weinig frutsels en alles ziet er spik en span uit. Freek houdt van netjes en maakt op vrijdagmiddag samen met de begeleiding zijn appartement schoon. Wassen van de was lukt Freek ook prima, met wat hulp van zijn moeder en begeleiding.

Na zijn werk is Freek graag in zijn appartement op de bank. Als  ik  moe ben ga ik op de  loungebank en ’s avonds lig ik daarop lekker  tv te kijken. Ik kijk graag naar Goede Tijden/Slechte Tijden of een film. Iedere zaterdag  is Freek bij zijn ouders  om mee te helpen op de boerderij.

“Er is altijd wel iets te doen op de boerderij”: zegt Freek.

De rest van de week heeft Freek vaste werkdagen op de Ooysebrug het Horsterpark en bij Edwin Jansen Veevoeders.

Freek is samen met zijn 2 broers en zusje opgegroeid op de boerderij van zijn ouders in de Helhoek. Daar is ook zijn liefde voor alles wat leeft, groeit en bloeit ontwikkeld en nooit meer weggegaan. Noem het maar het goede boeren leven.

De werklocaties die we hierboven al noemden hebben allemaal wel iets met dit thema te maken. Het veevoederbedrijf van Edwin Jansen bezorgt voer bij de diverse boeren bedrijven. Zo ziet Freek ook hoe elders geboerd wordt.  

 

Hoe is het gegaan? De verhuizing en op jezelf gaan wonen?

Had je verwacht dat het zo zou zijn? “Mijn wens over het wonen hier is uitgekomen. In het begin moest ik wel even wennen, maar het gaat heel goed. We hebben hier leuke begeleiders. ’s Morgens en ’s avonds eet Freek vaak gezellig samen met zijn medebewoners is de gezamenlijke huiskamer. Soms kiest Freek bewust om op zijn appartement te eten, rustig samen met een huisgenoot of andersom!

Boodschappen  voor algemeen gebruik haalt Freek  vaak samen met iemand van de begeleiding. Freek is dan degene die oplet of alles meegenomen wordt en duwt en beheert de winkelwagen. Het zelfstandig boodschappen heeft Freek ook onder de knie. 1 of 2 producten halen en betalen bij de A.H. zijn voor hem gesneden koek.

Freek  ging in het verleden iedere vrijdag naar de sportschool. Nu hebben we op het Droohuus een fiets, loopband en een crosstrainer waar Freek op kan sporten. De grootste hobby van Freek is toch het helpen op de boerderij van zijn ouders. Met de tractor over het erf rijden en kijken naar de koeien.

“Je kan zien of ze het naar hun zin hebben, mooie beesten.”

In het appartement hangen twee schilderijen met koeien. Deze heeft Freek gekregen toen hij op zichzelf ging wonen. Freek is erg behulpzaam. In het droo-huus samen met begeleiding de planten verzorgen en de tuin netjes maken. Ook huishoudelijke taken loopt hij niet voor weg. Afwassen, tafel dekken koffie schenken evenals het bed opmaken voor de slaapdienst zijn zo wat voorbeelden van klussen die Freek doet.

Evenals Freek wonen zijn beide broers en zus met hun gezinnen in de buurt van hun ouders. Daardoor zien ze elkaar regelmatig. Soms gaan ze bij elkaar op visite maar het centrale punt in de familie blijft het ouderlijk huis waar menig familietreffen plaatst vindt. Door de jaren heen is het aantal neven en nichtjes toegenomen. Er zijn er 10 en allen hebben een plekje in het hart van suikeroom Freek. Hij geniet met volle teugen van hun aanwezigheid en ziet hen opgroeien.

Waarom het zo leuk is om hier te wonen?

Ik heb een plek voor mezelf en een goede klik met iedereen.” De moeder van Freek knikt duidelijk ja.

"Wij zien dat Freek hier op zijn plek is en goed woont en dat is wat we allemaal graag wilden."

Freek vind het erg leuk om met de uitjes die georganiseerd worden mee te gaan. Soms samen met een vrijwilliger ergens darten of snookeren en daarna wat drinken. Ik vraag aan Freek of hij iets zou veranderen in het Droohuus als hij de baas zou zijn. Freek grinnikt ik zou veel knutsel- en spelletjesmiddagen organiseren en samen uit gaan en dan lekker eten. “Ik lust eigenlijk alles wel!

 

Droo-huus Cederhof 18a, 6921 BZ Duiven
Kvk: 09125452     RSIN: 815855588     AGB Code: 41526143

Bel ons op 0316 - 24 20 02
Copyright Stichting Woongroep het Droo-huus 2021 - 2024  |  Disclaimer
Design & development by: Timeless Design